Thursday, 4 June 2015

Takaful Insurans untuk anak anda.


Assalamualaikum wbt.

OK hari ni saya nak share satu info tentang insurans takaful (takaful lagi????) untuk baby umur 2 tahun. Saya buat satu quotation yang mana monthly contribution adalah sebanyak RM150. Berikut adalah benefit yang akan dapat:

Pampasan kematian RM70K, 
Pampasan sakit kritikal RM40K,
Pampasan lumpuh/cacat kekal RM40K,
Pampasan kematian yang disebabkan kemalangan RM110K.
Medical card RM60K tahunan, 600K lifetime.
Dan anggaran simpanan yang dia ada pada umur 18 tahun adalah sebanyak RM24K.

Dan jika berlaku apa-apa risiko (kematian, lumpuh/cacat kekal, & sakit kritikal) pada pembayar kepada baby ini, polisi akan menjadi free. Maksudnya perlindungan insurans ini akan diberikan secara percuma (tak perlu bayar) kepada baby sampai umur 25/80 tahun.

Perlindungan dah dapat. Settle.
Medical card pun dah dapat. Settle.
Saving pun dapat jugak!!!

Pada usia anak 18 tahun, parents just keluarkan simpanan untuk perbelanjaan pendidikan anak mereka. Tak payah nak apply PTPTN. Kalau anak dia dapat biasiswa lagi cun, sebab at least simpanan ni boleh bagi as duit belanja anak.

Saya kira-kira kalau anda simpan untuk anak anda di bank RM150/sebulan selama 16 tahun, jumlah simpanan adalah RM28800, tapi dengan menyimpan di takaful, anak anda dapat simpanan RM24K + benefit-benefit di atas tu. Rasa-rasanya berbaloi tak plan ni?

OK la kalau anda tengok ada lebihan RM4800 bila menyimpan di bank itu lebih menguntungkan, cuba anda kira RM4800 bahagi 16 tahun bahagi 12 bulan = RM33.33 je sebulan. Agak-agak kalau anak anda warded di hospital swasta sehari berapa RM kena bayar?

Consultation dari Doktor pun dah seratus lebih.

Katakan pada umur anak 18 tahun, ada kecelakaan berlaku, dan ada memerlukan RM30K. Kalau anak anda ada insurans, insurans akan cover RM30K, dan saving 24K tu langsung tak usik, tapi kalau anda simpan di bank, of course lah anda akan keluarkan RM28,800 tu dari bank dan top up lagi RM1200.
So berbaloi tak?

*anda ada option nak ambil medical card atau tidak, kalau tak ambil medical card saving akan lagi banyak.

So ada apa-apa soalan wasap je 0135190233.

No comments:

Post a Comment