Saturday, 7 April 2012

Strategi baek punyer...



Aku ni memang peminat gadget iaitu handphone.
Dulu nak beli DSLR, tapi harga tak pernah turun.
So, angan-angan nak beli henfon yang canggihlah.
Sebabnya pengaruh kawan-kawan dah persekitaran.
Bila tengok henfon kawan-kawan semua canggih, 
kita pakai yang biasa, malunya rasa.
Yelah, memang tak perlu kot rasa macam tu.
Aku je yang tak ada jati diri yang kuat.
Ala-ala tak sedar diri.

Dulu aku ni exco teknologi maklumat.
So, segala tentang teknologi ramai yang rujuk kat aku.
Nak beli henfon ke, kamera ke, laptop ke, semua rujuk aku.
Nak beli antivirus dengan pendrive pon ada yang tanya aku.
Aura nak pakai gadjet mahal tu makin menebal dalam diri.

Tapi duit tak ada, pokai, biasiswa pon takde, PTPTN pon takde.
Kalau nak mintak dari parents memang namanya kurang ajarlah.
Aku memang bertekad nak pakai smartphone yang touch screen.
Masa final year, aku start kumpul duit.
Aku guna strategi yang baik punyer..
Masa tu aku ada praktikal dan nak dekat hari raya.
Masa bulan puasa aku jadi pengasuh anak saudara aku kat rumah akak aku.

Duit praktikal aku kat kilang selama 2 bulan, RM500.
Duit mengasuh anak buah, RM550
Duit yang sedia ada dalam bank, RM200.
Duit raya yang terkumpul, RM400.

RM500+RM550+RM200+RM400 = RM1650

Masuk je semester baru, terus rembat Samsung S Plus sekali dengan memory card 15GB.
Masa tu henfon ni baru lagi, so harga memang mahal laa.

Tiba-tiba sekarang nak tukar iPhone4s. Nak guna strategi apa plak ni??

1 comment:

  1. Masuk contest yg dapat duit la pulak..wawawawa..kumpul duit raya..weekend p ngasuh anak sedara hahah..terbaik

    ReplyDelete