Monday, 14 November 2011

Tutorial Nak Masuk Ke Laman Web yang di BLOCK

Tutorial ini hanya dikhaskan kepada pelajar UPM yang menggunakah uSPOT yang nak masuk ke laman web 4shared. Laman web lain aku tak pasti menjadi ke tidak. Sebelum korang semua meneruskan tutorial ini, seelok-eloknya kliklah link ini www.4shared.com. Apa hasilnya?? Hampa bukan?.

Kami sebagai pelajar memanglah tak boleh menggunakan laman web untuk mendownload lagu dan movie sebagainya. 24 jam memang kena mengadap laman web universiti, laman web pendaftaran kursus, laman web fakulti dan yang berkaitan dengan journal segala kan. *Sarkastik* Hey... Get a life man!!! Takkanlah sampai kumpulan In Team keluar single  terbaru pun korang tak boleh nak dengar lagu tu ??  

Untuk apa nak blocked laman web 4shared ni? Nak support industri musik ke apa? So nak suruh kami beli album artis tu baru boleh dengar lagu diorang. Whateverlah!!!.. Tapi tak semua pelajar di universiti ni kaya raya sampai nak dengar lagu "Sharifah Aini - Kudaku Lari Gagah Berani" pun nak kena beli album. Apa kes sampai kedekut macam tu sekali. Kalau kami dapat PTPTN 10 ribu satu sem pun belum tentu kami beli. Ye dak??? 

OK, kepada sesiapa yang mengalami nasib seperti aku, iaitu tak dapat masuk 4shared.com, meh sini aku ajar cara-cara nak download lagu kat sini. Ikut step-step yang aku dah bagi secara detail kat bawah ni. {Klik pada gambar untuk lihat dengan jelas}

1. Jika link www.4shared.com yang anda buka keluar seperti gambar di bawah, andalah yang saya cari selama ini. Hihihi..


2. Selepas itu, dekat ruangan address link tu anda masukkan https:// . Huruf s tu yang penting. Kalau nak senang, copy http:// yang dah ada kat bawah tu, kemudian paste kat depan adress, tambah "s" dan terus tekan enter tanpa rasa serba salah.


3. Hureyy sebab anda sudah berjaya masuk ke dalam laman web 4shared. So sekarang bolehlah anda cari lagu dan file yang anda inginkan. Kat sini saya nak cari lagu dari kumpulan Girl's Generation.


 4. Bila dah jumpa lagu tu, seperti biasa, klik pada file yang anda nak download.


5. Sekali lagi masalah akan timbul. Jangan risau. Dengan kepakaran yang anda ada ulang step yang kedua tadi dengan meletakkan https:// pada link di ruangan address dan tekan enter.

 

6. Kemudian page ini akan kembali seperti biasa. Tekan muat turun.


7. Masalah tadi akan kembali menghantui anda. Letakkan https:// di hadapan link. Tekan enter.


8. Tunggulah selama beberapa ratus saat itu. T__T" 


9. Tekan muat turun. 


10. Masalah ini belum sampai ke penghujungnya. Letakkan sekali lagi https:// di hadapan link pada ruangan address dan tekan enter. 


11. Page akan kekal sama, tetapi jangan risau, file yang anda inginkan telahpun di download dengan jayanya. 


Sekian sahaja untuk kali ini. Bagi yang tak dapat bukak juga dengan cara yang saya ajar ini, saya sarankan anda belilah broadband. :)

7 comments:

  1. Hohoho..terbaik ah..bleh guna untuk budak uitm jugak an?

    ReplyDelete
  2. wah boleh cuba ni
    coz blog aku bila on9 pakai unisel wifi...
    kenal block
    huk2

    ReplyDelete
  3. yey dah tau.tenkiu2..
    upm ni semua bende nak blok

    ReplyDelete
  4. tq..UPMKB NI SUMA DI BLOCK..TPI LAW DOWNLOAD mediafire xdapat ka..boleh ajar x

    ReplyDelete