Saturday, 26 November 2011

Tutorial Nak Buat Animation Pada Gambar


Assalamualaikum anak-anak sekalian. Hari ni cikgu nak ajar kalian semua cara-cara nak buat gambar bergerak a.k.a animated image seperti entri cikgu yang lepas. Cool tak??? -__-" *kemain lagi cikgu puji diri sendiri. Hahahha..*

Sebelum korang nak buat gambar bergerak bagai nak rak ni, korang kenalah ada software Photoscape. Kalau tak ada, boleh download di sini. DOWNLOAD PHOTOSCAPE. Bagi yang dah ada tu sekalung tahniah cikgu ucapkan.

1. Mula-mula bukak Photoscape. Kemudian klik dekat Animated GIF. 


2. Lepas tu dekat ruangan sebelah kiri bahagian atas tu ada banyak-banyak folder kan! Kat situ korang cari folder gambar yang korang nak guna. Klik kat folder tu then dia akan keluar banyak-banyak gambar. So pilih gambar yang korang nak guna kemudian drag gambar tu ke dalam iaitu bahagian tengah yang berwarna kelabu tu.



3. Lepas pilih gambar pertama, sekarang pilihlah gambar kedua pulak. Pastikan gambar yang berbeza, sebab nanti tak nampak animated kalau pilih gambar yang sama. Ulangi step tadi. Drag gambar ke dalam.



4. Pilih gambar ketiga dan seterusnya. Kalau nak buat banyak animated, kenalah masukkan banyak-banyak gambar. Aku buat tiga ja. Kalau nak buat dua pun boleh. Seratus?? Lagi boleh dan ko memang manusia sangat gigih dowh.



5. Save dan pastikan dalam format .GIF . Dah siap. :)



6. Hasilnya... Harap ia tidak menjengkelkan dan menjelikkan. Hahaha.. :)


p/s:: Sebarang pertanyaan, sila ajukan ke twitter cikgu di @WanZulqhairi . Dengan menggunakan gambar ni korang boleh buat avatar di twitter. Cikgu dah buat. Korang bila lagi.. Hehehe..

Nota kaki: Gambar ni tak bergerak bila bukak yang macam biasa tu, tapi akan bergerak bila masuk dalam blog atau buat avatar kat twitter!

8 comments:

  1. ahaha. jadik dah ye? :) sebenarnya boleh google je. ade web yg buat gif free. just upload gamba and poof! siap lah. anyway, gud tutorial.

    ReplyDelete
  2. thanks ye cikgu coz share caranya da lama nak tahu caranya nak buat tapi tak pernah dapat2 hehehe tq

    ReplyDelete
  3. simple tuto . nice . tQ bro !

    ReplyDelete