Wednesday, 16 March 2011

Kanak-kanak yang mengendong kembar siamnya yang telah tidak bernyawa.

India, selama beberapa tahun kanak-kanak ini mengendong kembar siamnya yang tidak bernyawa tapi masih berkongsi darah yang sama. Betapa cekalnya hidup kanak-kanak ini apabila dilahirkan dengan anggota yang berlebihan. Dia bukan cacat, malah dia telah terlebih daripada kanak-kanak yang biasa. 

Hidup kita ini serba kekurangan, kuasa kita terhad, kudrat kita terbatas, bersyukurlah dengan apa yang telah dianugerahkan. Oleh itu, kita yang telah sempurna luar dan dalam, usahlah mengubah apa yang telah sempurna di badan, kerana bersederhana itu adalah yang terbaik. 

*Tabah kan budak ni??, agak-agak dia pernah tanya tak mak dan ayah dia kenapa dia tu macam tu?*

p/s:: Anak saudara aku pun ada macam ni. Tapi bukan kembar siam la.. Dia terlebih ibu jari. Ibu jari di sebelah kanan tangan dia ada dua. So, kesemua jari dia ada 11 jari. Jari tu berfungsi. Kalau cubit orang guna jari tu sangat sakit. Dia pernah tanya ayah dia kenapa jari dia ada 11. So, ayah dia pun jawab, "Along kan istimewa dari orang lain.." Kalau sepupu-sepupu dia yang lain bercakap pasal jari dia, dia senyap je sebab dia tahu, orang lain tak tahu yang dia ni istimewa dari orang lain. 














Alhamdulillah...

20 comments:

  1. alhamdulillah.. ade yg prihatin

    ReplyDelete
  2. oo ingtkan dia xbedah2 lagi, :)

    ReplyDelete
  3. bukan semua orang ada kekuatan untuk mempercayai kelebihan masing-masing.. terlalu banayk cerita kejayaan sehingga bile orang gagal terasa terhina..

    ReplyDelete
  4. itu la,,igt kan die belom bedah lg,,mungkin masalah kewangan,,Tapi Alhamdulillah die dah baik

    ReplyDelete
  5. kesian tgok dy . alhamdulillah , dah bedah dah .

    ReplyDelete
  6. @cik sakdi saje je wat suspen letk gmbr yg dibedah kt bawah..

    ReplyDelete
  7. @mykhalis betul2.. ramai org yg bangkit dgn kegagalan lebih berjaya dari org yg xpernah menemui kegagalan..

    ReplyDelete
  8. @LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN mungkin jgk ada masalah kewangan.. mybe parents dia sdg kmpul duit byak2..

    ReplyDelete
  9. @unieMARKS :) syukut alhamdulillah... semoga dia dpt berbakti kpd dunia suatu hari nnti..

    ReplyDelete
  10. agaknya dr kecik smpai ke hari pembedahan tu, camne laa rase idup dia ek???

    ReplyDelete
  11. mula2 tgk gambar ni.. terfikir.. xde ke sesapa mampu tolong dia buangkan "keunikkan" dia too..

    bila tgk pic last skali.. aku senyum penuh syukur... Alhamdulillah.. moga dia sentiasa ceria...

    ReplyDelete
  12. mmg tabah betul budak tu, Alhamdulillah dah selamat dibedah.

    ReplyDelete
  13. ciannyer dia..kaki jer ke kembar dia tu??huhu alhamdulillah dah selamat dibedah..

    Meh singgah: Time2 mcm nie br nak wat keje!!

    sini jugak: Lelaki ke Perempuan nie??!

    ReplyDelete
  14. Semoga budak ini berjaya didunia dan akhirat.

    ReplyDelete