Thursday, 10 February 2011

Kisah si tukang gunting yang tidak setuju dengan student Universiti Chuti Empat Bulan.

Sebelum kita berbincang dengan lebih serius, meh saya sajikan anda dengan alunan piano dengan tajuk muzik "sembarangan". Hahaah.. Tak dapat dengar ek?? Rugi!! Ok, teruskan pembacaan.


Semalam aku pi gunting rambut. Dah tak gunting dekat kedai Pakcik India tu sebab dia sapu minyak apa ntah yang warne pink kat leher aku. Lepas tu dia letak segala bedak yang busuk tu dan dengan sesuka hati dia patahkan leher aku dan mengeluarkan bunyi. *serik* Dahlah harga pun dah naek. Dulu RM8 ja, sekarang RM10. Kalau aku bawak RM10 je, tak dapat la nak beli keropok lekor kat kedai depan tu.! -_-" .

Pergi gunting dekat kedai Abang Man. Masa duk gunting rambut aku tu dia tanya la aku ni student ke? * Ye saya student, apa-apa boleh saya bantu??* Pastu mula la dia keluarkan cerita pasal, apa laa budak-budak ni nak buat time cuti empat bulan ni. *Abang ni sangat la bagus dan mengetahui isu semasa, pakcik India tu tak pernah mengupas isu-isu begini.* Pastu aku cakap la kat Abang tu yang universiti nak selaraskan dengan Universiti kat obersi supaya kemasukan diorang dengan kita ni sama.

Pastu dengan tiber-tiber abang ni membantah dan tidak bersetuju dengan hal ini. Dia cakap, diorng nak belajar kat tempat kita diorang kena laa ikut sistem kita. Kenapa kita nak ikut diorang?? Diorang buat macam tu sebab diorang ada empat musim. Diorang ada summer season. Kita ni hujan panas sepanjang tahun. *bagus betul ilmu geografi abang ni* Oleh kerana tidak mahu rambutku dipotong dengan perasaan tidak puas hati dan kemarahan yang membuak-buak, aku sonyap jooo. 

Untuk pengetahuan abang tukang gunting, kita ni jangan laa duk fikir satu sudut je. Aku bersetuju jika semua universiti diselaraskan dengan universiti kat obersi. Sebab, bagi aku kalau buat macam ni lagi melancarkan pihak universiti untuk menguruskan kemasukan student-student asing dan jugak student-student tempatan. Kalau tak, pihak universiti kena buat banyak kali kemasukan. Lepas tu, kita tak leh tengok student asing je yang nak study kat Malaysia, student tempatan yang nak study kat Obersi pun tak de laa kalut nanti kalau dia dapat tawaran untuk study kt obersi. Kalau yang ambik PTPTN tu, dah sah-sah kena bayar jugak sebab maybe budak tu dah masuk satu sem then baru dia dapat tawaran dari universiti yang kat obersi tu.. So, kalau dia diselaraskan, tawaran kemasukan universiti luar negara dan dalam negara tu akan sampai sebelum semester dimulakan. So, student tu tahu la dah boleh pilih nak pergi yang mana. So, tak perlulah dia nak masuk universiti tempatan then lepas tu baru nak pergi fly.  Kamu paham tak??? ~Sekian~

p/s:: harga gunting rambut RM7 sahaja. RM3 lagi boleh beli keropok lekor ngn pisang goreng! 

26 comments:

  1. masyarakat yang prihatin

    :D

    ReplyDelete
  2. Aku suka gunting kat mamak lagi...sebab dia tak sembang2 buleh konsentret gunting...pastu aku buleh layan lagu tamil...naik bersimpul kau....lidah

    ReplyDelete
  3. lenkali ckp la kita pun ada 4 musim jugak..musim raya, musim banjir, musim membeli belah dan musim xdak dwet (masa nie kena dok diam2)..haha

    ReplyDelete
  4. dah lame tak makan kopok lekor
    nom nom nomm

    ReplyDelete
  5. kedai gunting kat trafic light tu ke?
    murah gak,,nak g situ lak,,

    ReplyDelete
  6. nasib baik kat sini rm5 lagi..
    banyak boleh beli keropok lekor tu.. hahaha

    ReplyDelete
  7. haha..seronok betul lama giler dpt cuti. sempat keje tu O.o

    ReplyDelete
  8. betul2..
    walaupun mula2 mcm grm sbb sptutnya kechik bln 11 dh grad.
    tpi bila fikir2 smpai bila kan kerajaan n student nk ssh2 sume..

    smga yg trbaik untuk semua student ok..

    ReplyDelete
  9. amier azrul alias:: dekat traffic light..huhu

    ReplyDelete
  10. bun:: huhu.. prihatin dan mengambil berat

    ReplyDelete
  11. tim: huhuhu..bagus tpi untuk short term je.

    ReplyDelete
  12. Fadzil: emmm.. xleh nk konsentret... dia punya perfume -__-"

    ReplyDelete
  13. Anuar: yup.. murah dan cantek dia gunting.

    ReplyDelete
  14. Kembatolo: rm5??? berape helai je dia gunting tu?? hahaa

    ReplyDelete
  15. Zati: kalau tak, kerja nya bergaduh ngn mak bapak je la kt umah..

    ReplyDelete
  16. KizZ:yup... haapy graduation day ek.. huhu

    ReplyDelete
  17. lini: erkkkk... kalau cmtu sama je gnting ngn pakcik india tu.. huhu

    ReplyDelete
  18. ia kan aje. kang botak terus. haha

    ReplyDelete
  19. @asybedazzle :: tao takpe.. aku dh tkut dah kalau botak... huhu

    ReplyDelete
  20. yup.agreed.seriesly im after-spm-stdnt.Cuti pnjg nie seriesly gives me time to prepare myself and do things that students b4 nie xsempat nak wat bcoz nk catch up study.i mean things like lesen,taking classes tmbh skills and others.especially sbpian or students yang mmg stay dekat skolah.xsempat nak spend masa dengan famili. ;)

    ReplyDelete
  21. erm,serik jugak dengan kedai gunting macam tu!

    boringlah cuti lama...4 bulan kot..aku pun tak tahu nak wat pe 4 bulan nanti...nasib baik boleh buat short sem!

    ReplyDelete