Saturday, 12 February 2011

Cara-cara menggunakan twitter bagi yang baru je sign up! Selamat mencuba.

Assalamualaikum. Twitter ! Twitter ! Twitter !. Dah ada belum akaun twitter?? Aku dah ada. Nak follow sila klik @wanzulqhairi . Aku tau, mesti ramai orang tertanya-tanya cam mana ni nak main benda alah ni. Tak reti la. Twitter ni sama tak macam fesbuk? Ke macam friendster?? Hahaha.. Twitter tak macam sape-sape. Twitter macam twitter la. 


Bagi sesiapa yang belum ada akaun twitter dan mau buat, sila la sign up di www.twitter.com. Bagi yang dah ada, dan tak reti nak guna, meh sini saya ajar. Dulu pun saya tak reti jugak cam mana nak main, lama-lama tau la tu.. Untuk tulis status anda, macam biasa laa tulis di tempat yang disediakan. Untuk twit kat sesiapa kawan anda di twitter anda perlu mention nama diorang di twitter dengan menaip @ . Contohnya jika anda nak tweet kan pada saya. 
@wanzulqhairi Dah makan belum??? 
Twitter ni tak macam facebook, kalau facebook anda boleh tulis di wall kawan anda. Facebook pun boleh jugak tag nama anda mcam twitter ni. Kalau anda tak mention macam ni, kawan anda mungkin tak tahu yang anda sedang bertweet dengan dia. Kalau anda mau tengok sama ada kawan anda tu reply tak tweet anda, anda boleh klik dia @mention.



Untuk retweet, dan dengan lebih mesra ia ditulis RT. RT ni retweet taw, bukan reply to. Function RT ni adalah untuk kawan anda tahu, part yang mana sebenarnya anda sedang reply tweet diorang. Contohnya korang ni tweet banyak-banyak, dan banyak soalan yang orang tanya anda, so, untuk tidak mengelirukan kawan anda tu anda boleh laa retweetkan soalan/status yang dia tweet kat anda ni. Contoh:
Tak makan lagi laaa.... RT @wanzulqhairi Dah makan ke belum???
Untuk lebih memudahkan anda, saya cadangkan supaya anda menggunakan application metrotwit. Boleh download application ini di www.metrotwit.com dan  klik download technical beta. Lepas download, install macam biasa dan ikut arahan yang telah diberikan.




Try laa..serius lagi menyenangkan.!!!! Selamat mencuba!

p/s: bagi sesiapa yang nak tweet panjang-panjang, boleh sign up kat http://www.twitlonger.com

20 comments:

  1. owh...dpt gak la rough idea cmne benda ni brfungsi...serius aku tak reti guna...hahaha

    ReplyDelete
  2. owh..
    baru taw serba sdikit camna nak guna tweeter..
    sebelum ni ada buat tapi x reti nak guna and skang dah lupa password dah.. HAHA



    MySuaraBlog: Anak Ikan Pembawa Virus?

    ReplyDelete
  3. twitter ade

    tapi macam takde sebab tak reti

    em,boleh apply nie

    tapi tarak kawan la :(

    ReplyDelete
  4. okayh! now dh tawu cmner nk pakai. haha! ada je twitter, tapi jarang buka sebab member tak ramai yg ada twitter. ramai artis je kan.

    ReplyDelete
  5. seriously twitter a bit confusing...!

    ReplyDelete
  6. ala........ dah pening ni. ape beza retweet ngan reply eh?

    ReplyDelete
  7. tq 4 d ilmu bro..saya ni pown baru wat tweeter n xpandai guna..saya akan aplikasikan ilmu bro nie..tq

    ReplyDelete
  8. thanks bro..aku baru nak berjinak2 nie..hehe

    ReplyDelete
  9. man yusoef :: lama2 tu pandai ar..

    ReplyDelete
  10. ZWAN SABRI:: buat je la yg baru.. hehe

    ReplyDelete
  11. MéuzAngelo™ XXIII :: pernah gak dgr.. satgi mau try jgk laa...

    ReplyDelete
  12. bun :: buat lu.. nnti ada r kawan tu.. hehe

    ReplyDelete
  13. nabila faryzza:: artis snng nk guna twtter coz mudah nak reply

    ReplyDelete
  14. Wan Ahmad Izudean:: lama-lama biasa laa tu..

    ReplyDelete
  15. yoi :: retweet tu dia cpy balik kita tweet orng tu, reply tak..

    ReplyDelete
  16. bro...mcm mna tweet kat artis yg kta follow...aku dah tweet byk kali xda reply pn..

    ReplyDelete
  17. Follow @Renaldytmnt103

    ReplyDelete
  18. tak reti la nak guna bnda tue. .adeee

    ReplyDelete