Friday, 28 January 2011

Troglodyte village in IRAN 700 years old

Sebelum baca story ni, saya nak wat pengumuman untuk blog ini.

Peliss vote saye kat http://cstproduction.blogspot.com/

Tekan like kat number 100 ek!!!! *teruskan membaca


Adakah anda semua tahu di timur laut Iran di sempadan dengan Azerbaijan adalah sebuah wilayah pergunungan di kaki Gunung Sahand di Kandovan, penduduk kampung tinggal di rumah gua diukir dari batuan gunung berapi. Rumah-rumah adalah dua hingga empat tingkat, tingkat bawah digunakan untuk haiwan, tingkat pertama dan kedua digunakan oleh tuan rumah sebagai ruang tamu *takkan semua nak letak haiwan kan,  yang kat tingkat atas digunakan untuk simpan barang, macam loteng laa.. Stor la tu kan..
Sebahagian besar rumah menghadap ke selatan sehinggakan penghuni dapat menikmati sinar matahari di siang hari, best tu.. Rumah-rumah diorang ni jugak mempunyai tingkap dengan kaca dekoratif. Dikatakan bahawa rumah-rumah memiliki "sistem peredaran udara yang membuat rumah-rumah dingin di musim panas dan hangat di musim dingin". Sekarang ini rumah diorang mempunyai sambungan elektrik, air paip dan bahkan paip sampah. Hebat tu.. Nak berak pun tak susah laa...haha.. 
















4 comments: