Monday, 30 August 2010

Tutorial :: Gambar kt Gravatar

Tadi aku pi komen kt blog En. Feyus.
Saya tengok tak dak pun muka saya yg hensem ni kuaq..
So befikirlah saya sejenak.. teringat pasal benda ni ada sorang
blogger pernah bagitaw..so aku nak bagitau lagi kat korang
supaya nanti kalau korang komen muka hangpa yg hensem
dan cantek itu keluaq..nak buh gmbr enda lain pun xpa..xkesah..
ada aku kesah??? hahahaa...

Situasinya sekarang macam ini yg kawan...


tengok!!! xda gambar kan...nak lagi meriah??? cuba ini...
pi kat page nih..confem senang jak.. aku ajar...

step1

kemudian dia kuar page ni..

pastu susah apa??? pi ja laa klik kt get your gravatar...kt aku highlight..haha..
guna pen stabilo tuh..hahahaha

step 2

kemudian masukkan hangpa punya email..yg valid laaa..
jgn masukkan email mengarut...hahaha..jgn msukkan
email orng lain..padah hangpa nnti...

lepas dah masukkan email, dia kuar page mcm kt ats.. then
korang kena bukak korang nyer email taw...bukak laa email jap...

step 3

lepas bukak, email, dia bagi link taw..so anda tekan je kat link itu..
senang bukan..makcik yg jual puding susu kt bazar serdang pun dah wat...

step 4


kemudian dia keluar borang ni..isi jak laaa...
banyak celoteh lak..password??? bagi laa pasword pa pun
tpi dgn syarat...baca laa syarat kt page ni...ada dia bagi..
kemudian...


kuar laa camni...so step masukkan gmabar plak..cam biasa ja..
korang dah taw daaa...tpi aku nk tnjuk jgk..huhu,,
tekan kt tmpt aku petakkan tu..yg wrn merah..

step 5

kemudian dia tya..nak ambik gmbr tu kt mana..
aku ambik kt lam komputer..ikot korng laa nk ambik kt mana
asalkan korng suka gmbr tu..hahaha...


browse then select the picture...aku ambik gmbr Rita yg cantek ni..


kemudian korang crop..ikut ja dia suruh wat apa...

step 6
Then korang kena rate gmbr tu...
aku rate G. Untuk umum...mana la taw korng pilih
gmbr2 yg sensitif...kena rate lain..huhu...

step7

lihat..dah siap..sekarang anda dah boleh komen kt blog dgn gembira..

step8

masa anda nk fill up benda alah ni, pastian sama dgn 
akaun anda..nnti xleh komen...yg pnting sama dgn 
email tadi yg korang sign up gmbr tu... then submit je laa..


jadi laa macam ni..ahaha...anda boleh jugak tukar username.
tapi pastikan email tetap sama taw... selamat mencuba..


p/s:: xdak orng yg bagi tutorial sebegitu detail..hahaha..
maaf kpd En Feyus, blog anda jadi bahan tutorial.. hehe..!
crdt to him.. :)peace..

7 comments:

  1. oo...camtu ke. baru ada gambar keluar kat komen tu. okok nak try sat. XD

    ReplyDelete
  2. ok ok...try2...huhuhu...nnti ajar kwn2 lak...

    ReplyDelete
  3. senang je la..keja giler.. cuma entri ni je nmpk pnjg sbb saya wat satu2...

    ReplyDelete
  4. Hehe, bagus2, rahsia anda tidak dirahsiakan. :) tidak mengapa kalau blog kita jd rujukan. Asal ia nampak cool sudah.. hehehe selamat mencuba semua. ni satu tutorial yg hebat. saudara saudari blhla mencuba.

    ReplyDelete
  5. anda pun boleh lah mencuba... nnti nak tgk kt ko nyer komen ada gmbr.. huhu

    ReplyDelete