Wednesday, 18 August 2010

Mitos Tentang Pelangi


*klik imej untuk paparan yang lebih besar.

Korang paham tak situasi ilutrasi yg saya buat ni???
Kalau tak faham, meh saya terangkan...
Hehehe..sebenarnya, ini adalah kejadian petang tadi,
iaitu semasa saya dan beberapa rakan ingin membeli
makanan untuk berbuka.. Kami gi jalan kaki ke fudkot..

Scene 1

(Ada tokok tambah)
Hujan turun rintik-rintik. Aku dah standby ngn payung..
ada orang beberapa orang yg pergi sekali malu plak nak bawak
payung..hampess!!! masa hujan turun lebat bersama angin taufan,
semua pakat nak duduk dalam payung aku.. aku tau laa payung aku tu cantek.
(padahal aku pom pinjam payung orang lain gak..huhuhu)

Scene 2

Kejadian ini berlaku semasa pulang dari foodcourt..  Dah nak sampai kolej,
tiba-tiba kami ternampak pelangi!!! waaaa..cantek.. semua terpegun..
Nuar je lambat nampak...terxari-cari kat mana pelangi petang yg indah itu..
Kemudian, si Zul pun mulalah bercerita mitos dia...(maybe dia dapat masa
duk bergossip ngn nenek2 kat kampung dia tu...aku yakin benar!!!)

Mitosnya berbunyi, orang tua-tua cakap, kalau nampak pelangi jgn tunjuk dgn tgn..
Aku dengan selamba terus tunjuk!!! hahaah..degil betulll....
zul cakap kalau tunjuk, tangan patah..terus aku ambik balik tgn aku...hahaah...
Jangan percaya...tahyul je...tapi apa motif mitos ini????
mitos ni memang benar2 wujud taw..,masa aku post gmbar ni kat fesbuk,
ramai je orang dah tahu benda ni...aku je baru tahu perkara ni...
huhuhu... sama-sama la kita fikir nape mitos ni diciptakan.. huhu...
biasanya orang tua2 banyak benda yg tersirat diorng tinggalkan begitu je..
nak suruh kita cari solution sendiri... Ala2 buat final year projek n buat thesis laa.. huhu..




11 comments:

  1. tu laa..mitos yg pelik2...huhuhu... apa yg logiknye ek??

    ReplyDelete
  2. hm.xbaek tuding2 jari kat ciptaan Tuhan mungkin.huhu..

    ReplyDelete
  3. hurmm...ye ke??? xde kaitan laa.. kalau kita tgk burung, then kita tunjuk2 xde pun org2 tua xbgi..

    ReplyDelete
  4. hahahaha.make sense..tak taw nak argue ape.research jew la..

    ReplyDelete
  5. Izzati :: hehehhe... cuba fikir lagi ek..

    ReplyDelete
  6. apik:: agak2 pasal apa??? huhuhu... boleh difikirkan...

    ReplyDelete
  7. aku ader gak dengar.... tapi bukan pantang larang melayu kan.....???

    ReplyDelete
  8. ada satu mitos lagi...

    di hujung pelangi ada harta karun..
    sape2 yg berjaya mencari dua hujung pelangi akan berjumpa dgn harta karun!!

    p/s: tapi fakta mengatakan pelangi ni berbentuk bulat seperti gelang. maksudnya tak ada hujung lah...emmmmmmmm

    ReplyDelete