Saturday, 26 June 2010

Mencuri Mi Sedap di Kedai Runcit Bapak Aku...

Alkisah di sewaktu tengahari ketika aku duk menjaga kedai runcit kt umah,
ada lah seorang hamba Allah ni dlm lingkungan 17thun perempuan naek
moto untuk membeli belah di kedai bapak aku!!!!!

Aku duk perhati laa gerak geri dia ni..
Aceli xsyak ape2 pun, saje laa nk tgk
dia beli apa sbb kalau dia ni dtg beli brang,
walaupun dia ambik barang hari 10sen pun,
dia akan letak semua duit dia. tak kira laa kalau dia
bawak RM 3.70 pun time tu dia akan letak semua.
Pelik kan!!! Macam tak reti.....

Then semasa aku perhatikan dia, aku tgk dia ni
duk memilih sakan Maggi, siap duk belek2 lagi.
Selepas itu aku musykil masa dia ambil mi sedap tu
then masukkan dalam poket baju kurung dia.
then dia ambik roti.

Ok la lagi, time dia nak bayar, dia tanya harga roti tu.
aku cakap laa RM2.30..
dia bagi RM3.00.. aku dah bengang sebab dia
tak keluarkan mi sedap lam poket dia tu.
Aku ape lagi sound laa.

Aku: Ni je ke ko beli??
Penchuri: A'aa ni je..
Aku: Habis tu yang dalam poket tu ape??
Penchuri: Tak ada apa-apa.
Aku: Bukan ke ko ambik Maggi tdi. Aku nmpk!
Penchuri: Eh, tak ade lah, ni yg aku beli kt kedai kak Som (Kedai satu lagi kt kg aku)
Aku: Hamende ko merepek ni, aku nmpak ko ambik kt ats rak tu td..!! (aku dh bengang)
Penchuri:  (Nak menangis) Tak lah, ni meggi yg abg tertinggal tdi, dh byr duit.
Aku: Kalau tertinggal, kenapa ko tak cakap kat aku? kenape ko ambik je?
jap ek!!! Maaa..ooo maaa (aku pggil mak aku)
Then mak aku dtg, 
Ma: gapo??
Aku: Ni ma..budak ni curi meggi, letak dalam poket.
Penchuri: Tak ada la...kite ambik meggi yg abg kite tertinggal tdi..

Lepas soal siasat, Mak aku lepaskan dia bersama meegi yg dicuri itu..
(alasan: mak aku tak nak bagi dia malu..bgi aku, biar je la dia malu, mencuri sgt)
Aku yakin dia memang mencuri sebab kenapa dia perlu bagi 2 alasan
yang berlainan.??? Kalau sekalipun abg dia tertinggal, mesti ada ats meja kaunter!!!
Kalau dia cakap abg dia byar and tak ambik meggi tu, kitorng takkan kira
dalam pembayaran benda yg tak ada ats meja, kitorng kira benda yg diorng ambik
and letak ats meja je!!!

BODOH PUNYER DAK POMPUAN TU!!!
aku bagitaw abg dia baru tau!!!
confirm, lepas tu dia tak akan datang dah!!!

mi sedap ni la yang dia sanggup churi tu~

10 comments:

  1. tu ke budak pompuan yang cun yang ko minat dulu tu? huhuhu...

    ReplyDelete
  2. ad ke aku mint??? xmo la mint ngn pmpn cam ni!! very thee~

    ReplyDelete
  3. hg ckp la..
    jdik awek hg baru tao..
    haha...

    tpi mmng nak kena la..
    tpi kesian gak...
    tpi kalo x ajar lagi menjadi2..
    tpi terlepas plak..

    haha..berapa banyak tapi la..

    ReplyDelete
  4. xmau aku wat awek... kalau rita tgk dia pon bleh fensang~

    ReplyDelete
  5. ko jaga kedai mak ko masa cuti ke que?

    ReplyDelete
  6. ehem2.. hehe.. sian r budak tu, tp kalo aku pun aku wat benda yg sama.. siap kasi dia nangis2 kt situ gak.. haaa pdn muke! nk curi sngt.. hahahha

    ReplyDelete
  7. taw xpe...suke2 hati jak curi barang kt kedai kite!!

    ReplyDelete
  8. suruh we pasang CCTV.

    Kalau Pok Ide yg tengok, agak2nya dia berani tak sound budak tuu?huhu

    ReplyDelete
  9. mesti laa tak kot... pok ide duk kt kedai tunggu org nk byar jew!!!

    ReplyDelete