Wednesday, 23 December 2009

KENDURI Ohh.. KENDURI..

Nak habaq mai.. kat rumah saya ada kenduri..
sempena 100 hari ketiadaan Nenek saya..
~~~Al-Fatihah~~~
*****

Baiklah, hari ni saya nak cerita mcmna
keadaan kenduri bila kat kampung...
biasalah tadi, setelah solat subuh saya
kembali tidur sebab malam tadi tidur
pukul 3:30 pagi untuk menyiapkan
skrip, Alhamdulillah, idea semakin
bercambah dan bercambah... (O_0)

so, pagi ini ya bangun pukul 10 pagi..
dasyat!!! Haahah..kedengaran riuh rendah
di dapur suara2 jeritan wanita2 di kg ku..
Rewang dah start da...aku bingkas bangun.
mengusha di ruang tamu..kot2 ada orang
gak..ok! line clear..! bergegas ke bilik yg
satu lagi yang ada tandas..hmmmm
mujuq rumah aku ada 4 tandas.. kalau x
malu laa nak pi tandas yg kat dapuq tu..

ok! setelah mandi manda dengan girangnya..
saya buat2 selamba je pi dapur..semua orng
melihat saya.. **hensem sangat ke?? wah malu!!
hahaha..gila ka apa..perasan! aku wat bodo ja..
owh!! lupa, kain yg aku basuh mlm tdi xjemuq lagi.
aku suruh adik aku pi ambik kain kt mesin basuh..
aku lak berkemas2 baju untuk ready hari esok..

baru ja nak pi jemuq kain, hujan daa turun..
lantas aku lihat my mum ada kat luaq melihat
orang2 kg memotong ayam... apa lagi aku pung
memanggil dengan nada yg perlahan..hahaha

aku: (perlahan) ma!!!! ma!!!
nak jemur kain kat mana ni ma??
ma: meh sini, ma jemur kat bawah tu..
baru nak basuh kain?? gi ambik kt mesin
basuh yg kt dapur tu lagi.. ada lagi yg
nak jemur..

lantas aku pun pegi ambik kain itu dan bgi kt
my mum..heheh..aku bergegas ke dapur..
nak lihat2 apa2 yg perlu aku buat...
cam tak de apa pun nak wat..semua
orang dah ambik port..then aku pergi
menyendeng2 kat kak ngah..tengok dia
wat sambal belacan..yeahhh...akhirnya
aku dapat job..iaitu... yg paling susah!
sesi memerah asam limau..hahaha...

then setelah aku keluaq dari dapur..
dalam hati pun aku bersuara...
"ek eleh..diorang nih, orang jemput
nak suruh buat keje.. diorng bersembang
lak..banyak canteks!!!! aku yg xde job ni
pun berusaha mencari..huh.. "
hahaa..

sekian sahaja untuk kali ini...nnti saya
laporkan lagi kejadian seterusnya!!!

3 comments:

  1. Kenduri arwah ke? ada makan-makan?

    ReplyDelete
  2. yup...kenduri arah..wat tahlil.. mesti laa ada makan2..

    ReplyDelete