Tuesday, 4 August 2009

Di Sebalik Tabir...


Pada asalnya ada seorang budak kecik sedang menyiram pokok...
bukan pokok je...tapi pokok dan rumputnya sekali...begitu rajin...
sedang dia menyiram pepohon yng rendang itu...tiba2......

budak kecik: eh eh....ada lori laaa....kura2 pun ada...pedang...dan macam2 lagi...
siapa punyer ek??? ahaaa....aku yang jumpa...so akulah yang punya....
waaa...seronoknya...dapat main dengan girang sekali dalam aman dan damai..
bahagia nya hidup di dunia ini.....


budak itu pun segera menjatuhkan paip getah itu dek kerana
amat teruja untuk bermain permainan yang baru sahaja
dijumpainya di taman yang indah lagi cantik itu...cantek ker???



lalu budak itu pun segera mendapatkan permainan itu dengan penuh
brsemangat waja dan terus berusaha..yakin boleh...rakan muda.
hahahaah..mengong btol laaa...lirik lagu tu...

budak kecik: lalalalalalalal..lalalala!!antara dua heye....
ada udang di sebalik batu...( lagu farah breep2)
huhuhu...opsss telebey sudey.....

sedang budak itu asyik bermain-main...tiba2...



tanpa disdari..muncullah tuan punyer toys itu.....
dengan gelabahnya budak kecik itu ingin melarikan diri..
dah laaa nak larikan diri...sempat pula dia nak mencuri lori...
ooo...nak mencilok barang2 kepunyaan tuan itu rupanya...

tuan itu : hoi budak kecik...ke mana mau pergi haa????
ke mari kamu...mau lari ya...berhenti.... letakkan senjata...
tu pun kalau ada....haaa...lagi satu..letakkan lori kepunyaan beta...
berani kamu mencuri ya...dah laa depan2 beta plak tu...
malu beta dibuatnyaaa....

budak kecik: ampunkan patik...patik tak sengaja...lagipun patik kesian meliht barang2 ini terbengkalai tanpa org untuk bermain...
so, patik tolong main2 kan barang2 ini ja...

patik tidak menyangka plak tuan adalah pemilik barang2 ini...
sememangnya tuan slalu main dengan barang2 ini ya???

tuan itu: wah...menjawab...melawan plak tu...ini set penggambaran laaa...
aku tgh shooting...kamu telah menghuru-harakan set penggambaran beta....
nak buat part two nyer ni...kamu dihukum...



budak kecik: apa ???? dihukum???? teng3x...
tidak2...lepaskan saya...saya tidak bersalah...

tuan itu: kamu mau bebas???kalau mau bebas kamu mesti dihukum..
muhahahahahahaahahah(gelak jahat)...

budak kecik: ya baek...apa hukuman itu???cepat ler..masa brjalan ni...
saya ada hal lain lak ni......


tuan itu: ceh...kamu dikehendaki ambil selipar pink yg ada lam longkang itu...
cari siapa tuannya...sesungguhnya selipar itu mengganggu penggambaran kami...
sepatutnya ada scene kura2 berenang2 ke muara...tapi terpaksa dibatalkan..
selipar ini punya pasal lah...

budak kecik : owh...akhirnya...dunia...lihatlah..huhuhuh...selipar...
huhuhu...hepi buat kali kedua...aceli saya memang mencari selipar ini...
ini selipar ibu saya yang punya..hahahha...
(dialog ini perlu dibaca sama seperti lam ahmad albab)

tuan itu: ooo...ye ek...klau cam tu..pegi laa main jauh2...

Selepas itu budak kecik itupun pulang ke rumah dengan hati yg girang gemirang..
(cam tak best ja ending ni....)

ending 2:
selepas dari kejadian itu...budak kecik pun dilamar oleh tuan itu untuk
membintangi filem2 yang diarahnya...budak kecik itu pun amatlah gembira
tidak terkata2...tuan itu juga sangatlah bahagia....huuh

~THE END~

the moral values: malang tidak berbau, tetai di sebalik ke'malang'an itu...
pasti ada hikmah yang menanti untuk kita...






8 comments:

  1. ok, ini bole bikin drama, ada tajok?

    ReplyDelete
  2. siapa2 yang baca cerita ni harus tau bahwa que bukan saja2 bercerita. ada maksud tersirat tapi disampaikan dalam bentuk cerita ala kids story supaya lebih menarik. hihi

    ReplyDelete
  3. hahaha...mengong la cita hg nih...
    aku ska yg ending nom 2...hahaha

    ReplyDelete
  4. kuwe : ko laa bagi tajuk apa yg sesuai...huhuhu...kalo tajuk menyiram poko bunga dan selepas itu terjumpa permainan kanak2... best tak tajuk ni???

    east: betul2..ada benda yg tersirat...huhuhu...

    dyla: harus laaa ending no tiga tu very da ending sedih...xdimuatkan takut blog aku kena bakar... huhuhu

    ReplyDelete
  5. sjak ble plak ko dh mle nk jdi pengarah nie..huhu..

    nk ganti arwah yasmin ahmad ke??

    ReplyDelete
  6. huhuhu..apa punya citer daaa...nak gelak guling2 neh..

    ~cute je tgk Haziq tu siram pokok bunga..ntah2 kena buli ngan director!

    ReplyDelete
  7. kak la: hahaha...dah byak kali action baru menjadi...

    ReplyDelete