Monday, 4 May 2009

Trend Zaman Sekarang !!!


(renung-renungkan~~~~)
OK adik2, akak2, abang, makcik2, pakcik2, atuk2, n nenek2... dan semua pembaca blogku ini...
Pada waktu dan saat ini, hamba selaku rakyat Malaysia ingin lah bercerita serba sedikit pasal perihal kehidupan yang telah menjadi sebuah kemestian di Malaysia terchenta ini, tapi rasenye kat negara lain pun mesti ada gak benda2 macam nih...

Alkisahnya, aku tengok ibu bapa sekarang yang masih muda2 lagi yang dah ada anak2 kecil yang baru nak membesar tu dah tiada pilihan untuk menjaga anak2 mereka... kadang2 aku kesian tengok anak2 yang tak ada masa pun nak bermanja2 ngan ibubapa...

Ye la...pepagi lagi budak2 yang sekecil 1 tahun dah kena bangun pagi bersiap nak gi rumah pengasuh, kalau yang dah bersekolah tu pi sekolah...ibu bapa plak pi kerja mencari rezeki yang halal... petang nak Maghrib baru balik,... Parents masuk bilik..anak2 tengok tv.. tengok cartoon... Parents letih memanjang...kadang2 sampai trtidur kat bilik...

Anak2 lak duk terlentang depan tv asyik tgk cerita kartun...ada xmandi lagi 2 jgan harap laa nak dimandikan... tup2 sampai besok pagi baru mandi... kalau anak2 kacau parents lak... ada laa yang nak kena sepukul dua pukul kat badan...ye laa letih sangat kt ofis.. pressure la katakan...kalau ada yang anak2 yang nak tanya soalan2.. ada laa yang jawab ntah hapa2...bukan nak ajar anak, tapi asyik duk bergantung kat tempat pengasuh..

yang paling sedih, kalau anak merengek ada laa yng hangin pastu pukul2...berkasar dengan anak.. anak just nak bermanja... tetapi oleh kerana sikap parents yang very the panas of the baran... tersinggah lah tamparan2 yang begitu melebamkan... apa semua ni???
macamana kita sebagai orang2 yang cendikiawan nak elakkan benda2 ni... orang yang buat benda2 ni semuanya orang2 yang bijak pandai...sekolah tinggi2 sampai u... tapi benda macam ni pun xleh nak handle...amat sedih...macamna nak suruh anak menghormati ibu bapa sedangkan layanan ibu bapa terhadap anak2 sejak kecil lagi tak menjurus kepada penerapan kasih sayang...
u all ingat setakat bagi nafkah,harta duit tu dah berbaloi ke??

dengarlah wahai para ibu bapa sedunia....sayangilah anak anda sementara mereka masih ada...
jangan meratapi sekiranya pemergian mereka tanpa sebarang jasa pun yang dicurahkan kepada anda, kerana anda lah yang sebenarnya mencorakkan mereka...

No comments:

Post a Comment